LEHETŐSÉG ÉS SZOLGÁLAT

Mit jelent segítőnek lenni a családállításon?!

Már írtam erről a témáról, de sokszor vissza – visszatérnek ugyanazok a pontok.

Miért tart “sokáig” egy – egy állítás, addig én mit csináljak, ha épp nem vagyok “szerepben”? Miért nem dinamikusabb, gyorsabb egy – egy állítás levezetése? Miért hagy a vezető egy-egy segítőt hosszabb ideig magára? És ehhez hasonló kérdések időről – időre visszatérnek.

szolgálat 2

A segítői szerep szolgálat és lehetőség egyben. És nem szabad elfelejtenünk ez elsősorban szolgálat. Én szolgálok!

  • Szolgálom a családállítást akkor is, ha épp nem vagyok szerepben, mert akkor  a teret tartom.
  • Szolgálom az állíttatót, mikor szerepben vagyok, hiszen részt veszek a rendszerében.
  • Szolgálom az állíttatót, mikor segítőként ott vagyok, és nincs főszerepem, mert akkor is az a feladatom, hogy tartsam a teret, és ott legyek a rendszerben.
  • Szolgálom az állíttatót, mikor hagyom, hogy a rendszer rajtam keresztül oldódjon, ezzel a blokkok megszűnjenek, a pozitív folyamatok beinduljanak.

Tehát én “vagyok” az állíttatóért, nem pedig fordítva. Segítőnek lenni nem mindig buli, és sokszor fizikailag is fárasztó.

Ahhoz, hogy egy családi rendszer helyreálljon, beinduljanak bizonyos oldódások, ahhoz idő kell. Nem lehet siettetni pl. egy búcsúzást egy elvesztett családtaggal, meg kell várni, hogy a szereplők megélhessék érzelmeiket, és el tudják egymást engedni. Nem lehet siettetni, hogy valaki ismét rátaláljon arra az érzésre, ami a szerepében egész életében hiányzott. A vezetőnek meg kell találni a gyökér okot, ezt oldani, és az érzések még majd csak utána jönnek.

Kívülről, mikor nem vagyok szerepben ez sokszor unalmas lehet, vagy fárasztó részt venni egy állításban úgy, hogy nekem akkor igazán nincs dolgom, csak, hogy ott legyek.

Alapvetően a segítői szerep egy nagy ajándék. Bármely szerep nagy ajándék, és minden rólam szól. Minél inkább szolgálatnak tudom tekinteni ezt a lehetőséget, és alázattal “ott lenni”, akár főszerepben vagyok, akár nem, annál inkább eltörpül az, hogy türelmesen ki kell várni bizonyos folyamatok beindulását.

Mikor segítesz egy családállításban mindezt felvállalod. Lehetsz az állíttatóért, a rendszerért, és lehetsz magadért is segítő. Mikor mindezeket megérted, és felvállalod, könnyebb lesz a részvétel.

2016. március 26.

Erőss Anna családrend mediátor

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s